Monday, April 4, 2016

INFORMASJON TIL AFGHANERE SOM HAR SØKT OM BESKYTTELSE





Informasjon for april og mai 2016


Denne informasjonen gjelder for deg som er fra Afghanistan og som venter på svar i saken din, uavhengig av når du søkte om beskyttelse.
Vi har nå ca. 21 000 asylsøknader vi ikke har behandlet. Siden vi har mange søknader, må vi prioritere hvilke vi skal behandle. Nå prioriterer vi søknadene til de gruppene der vi er usikre på om asylsøkerne har er et reelt beskyttelsesbehov. Selv om vi prioriterer denne gruppen, behandler vi også noen søknader hvor vi tror personen kan ha et beskyttelsesbehov. Denne prioriteringen fører til at mange personer fra grupper eller nasjonaliteter hvor vi har erfart at mange har et reelt beskyttelsesbehov, må vente lenger. Samtidig vil det være svært store variasjoner på hvor lenge ulike personer må vente, selv om de er fra samme gruppe eller har samme nasjonalitet. UDI prioriterer å behandle søknader fra afghanere som er kommet til Norge fra Russland, hvor vi er usikre på om personen har et reelt beskyttelsesbehov.
Vi ansetter flere saksbehandlere om dagen, men ventetiden vil likevel bli lang fordi det var så mange som søkte om beskyttelse i fjor.
Når skal du til intervju?
Nå er det ca. 680 voksne afghanere som venter på å bli kalt inn til intervju.
Hvis du kom til Norge fra Russland vil vi intervjue deg innen juli 2016. Det er ikke alle som kom til Norge fra Russland som skal til intervju hos UDI. Hvis du skal til intervju, vil du få beskjed.
For andre fra Afghanistan anslår vi at du kan vente opp til 8 måneder fra du søkte, før du blir kalt inn til intervju. Det er også noen som må vente lenger.
Når vi innkaller til intervju, følger vi ikke en kø-ordning. Vi tar ikke hensyn til hvem som søkte om beskyttelse samtidig når vi kaller inn til intervju. Du vil derfor erfare at noen som har ventet kort, kan komme til intervju før andre som har ventet lenger. Hvis du må vente lenge, betyr det ikke at det er noe galt med saken din eller at vi har glemt deg. Grunnen er at vi ikke har mulighet til å intervjue alle på en gang, og at vi må prioritere hvem vi skal kalle inn til intervju først.
Vi gjennomfører intervju på ulike måter. Vi intervjuer noen på enkelte mottak over Internett (Skype), eller vi kaller inn til intervju i UDIs lokaler.
Når får du svar på søknaden din?
Under intervjuet får du beskjed om hvor lenge du må vente på svar på søknaden din. Hvis du kom til Norge fra Russland anslår vi at vi vil behandle saken din innen juli 2016. Det kan likevel ta noe lengere tid i enkelte saker.
For andre fra Afghanistan, anslår vi at du kan vente opp til 6 måneder etter at vi har intervjuet deg, men det kan også gå lengre tid. Hvor lenge du må vente, avhenger av hvilke undersøkelser vi må gjøre i saken din.
Vi gir deg beskjed når vi har behandlet saken din. Noen på mottaket ditt får kanskje svar raskere enn deg. Det betyr ikke at det er noe galt med saken din, eller at UDI har glemt deg. Dette skyldes måten UDI organiserer arbeidet på.
Mens du venter på svar på søknaden din
Du vil ikke kunne få mer informasjon om ventetider hvis du ringer UDI, og det vil ikke føre til at vi behandler saken din raskere.
I mellomtiden er det viktig at du gjør det du kan for å skaffe ID dokumenter. Hvis du skaffer det, må du levere det til politiet der du bor. Du kan også sende dokumentene i posten til Politiets utlendingsenhet. Adressen er Politiets Utlendingsenhet v/ Dokumentsenteret, Postboks 8102 Dep, 0032 Oslo
Du skal ikke sende originale dokumenter til UDI.
Informasjonen om ventetid vil endre seg. Ny informasjon om ventetider kommer i neste informasjonsskriv i slutten av juni.
Vi ber om at du følge med på www.udi.no/caseprocessingtimes for oppdatert informasjon om ventetid på intervju og saksbehandlingstid for søknader om beskyttelse.
I løpet av de siste 6 månedene har UDI avslått 68 % av asylsøknadene vi har behandlet fra afghanere. Hvis du ikke vil vente på å få saken din behandlet av UDI, kan du lese om hvordan du kan få støtte til å returnere til Afghanistan her: www.udi.no/retur  Du kan kontakte IOM for å få mer informasjon på 23 10 53 20 eller www.iom.no



post signature

0 comments:

Post a Comment